Tüketici Hakem Heyeti Başvuru - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

16 Nisan 2022 Cumartesi

Tüketici Hakem Heyeti Başvuru

tüketici hakem heyeti başvuru

Tüketici hakem heyetine şikayet konusu son yıllarda hayatımıza giren e-ticaret kavramı ile birlikte büyük merak konusu oldu.  Tüketici hakem heyeti uygulaması 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun çerçevesinde hazırlanmış olup, tüketici işlemlerinden doğan uyuşmazlıkların daha hızlı çözülmesini amaçlamaktadır.  Bu kapsamda tüketici hakem heyetinin kullanılması ve sonrasındaki prosedür tüketicilerin korunmasında önemli ve etkili bir araçtır.  Haklarınızı aramanın en etkili yolu, yazımızda detaylı olarak ele alacağımız tüketici hakem heyetini kullanmaktır.

Tüketici hakem heyetine nasıl başvurabilirim?

Tüketici hakem kuruluna başvuru şahsen veya yetkili temsilcisi tarafından yapılabilir.  başvurunun konusunu detaylı olarak tartışmış olduğunuz tüketici hakem heyeti başvurusu;  Başvurunuz, e-Devlet'e kayıt olup, PTT üzerinden, posta yoluyla, elden veya internet üzerinden tüketici bilgi sistemine gönderdiğinizde uygulanacaktır.  Tüketici hakem kurulu başvurusu münhasıran bu şekillerde yapılır ve sözlü başvuru yoktur. Ek olarak avukat aracılığı ile başvuru yapmanızı tavsiye ederiz.

Tüketici hakem heyeti başvuru örneği başvuru 2022

Tüketici hakem heyeti başvurusunu doldururken belirli kriterlere uyulması gerekmektedir.  Tüketici hakem kurulu başvurusunun posta yoluyla, elden veya elektronik ortamda tüketici hakem heyetine iletilmesi gerekmektedir.  Elektronik başvurular sadece tüketici bilgi sistemi (TÜBİS) üzerinden yapılabilir.  TÜBİS'e e-devlet üzerinden kayıt olarak ulaşabilirsiniz.

Görevdeki Tüketici Hakem Heyeti

Tüketici hakem kurulu tarafından başvuruya çağrılan merci, başvuru sahibinin yerleşim yeri veya uyuşmazlığın çıktığı yer tüketici hakem heyetidir.  Kabul edilmeyen hakem heyetine yapılan başvurular usule göre reddedilecektir.

Tüketici hakem heyetleri olmayan yerlerde nereye başvurulur?

Tüketici hakem kurullarının bağlı olduğu kuruluşlar;  İllerde il ticaret müdürlükleri, ilçelerde kaymakamlıklar.  Her federal eyalette bir tüketici tahkim kurulu bulunmasına rağmen, her bölgede bulunması zorunlu değildir.  Bu gibi durumlarda, federal eyaletlerdeki tüketici hakem kurullarının sorumluluğu, var olmayan ilçelere kadar genişletildi.

İlçenizde tüketici hakem heyeti yoksa kaymakamlığınızdan il tüketici hakem heyetine gönderilmesini talep edebilirsiniz.  Başvuruyu alan memur, başvurunuzu Tüketici Bilgi Sistemi'ne (TÜBİS) kaydedecektir.

Tüketici hakem kurulu başvuru sonucu

Başvurunuz tamamlandıktan sonra başvurunuz Tüketici Bilgi Sistemine (TÜBİS) yüklenecek ve Komisyon tarafından kontrol edilecektir.  Bu aşamadan sonra verilecek kararı TÜBİS üzerinden takip edebilirsiniz.

Tüketici Uyuşmazlıkları Kurulu başvuru için parasal limitler

Tüketici hakem heyetlerine başvurular, Maliye ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl belirlenen parasal sınırlara bağlı olarak il düzeyinde tüketici hakem heyetleri ve ilçe düzeyinde tüketici hakem heyetleri başvuruları olarak ikiye ayrılmaktadır.  Tüketici Hakem Heyetinin 2022 başvurusu için uyuşmazlık konusu tutarın 15.430 TL'yi geçmemesi gerekmektedir.  Bu tutar üzerinde ihtilaf olması halinde tüketici hakem heyetlerine başvurulamaz.

Tüketici hakem heyetleri uyuşmazlığı nasıl inceler?

Tüketici hakem kurulunun başvuruları genellikle dosyalar incelendikten sonra karara bağlanır.  Ancak bazı durumlarda taraflar ve dosyalama uzmanı fiziki olarak dinlenebilmektedir.

Tüketici hakem kurulları, devam eden bir işlem için gerekli gördüğü tüm bilgi ve belgeleri taraf veya kurumlardan talep edebilir.  Esas itibariyle mahkeme olan taraflar ve kuruluşlar, uyuşmazlığın çözüme kavuşturulabilmesi için talep edilen bilgi ve belgeleri 30 gün içinde vermek zorundadır.  Bu süre belirli bir süre olmamakla birlikte tarafların talebi ve heyet başkanının inisiyatifiyle uzatılabilir.  Herhangi bir bilgi veya belge sunulmaması durumunda dosyadaki belgelere dayanılarak karar verilecektir.

Bilirkişilik çalışması kapsamında, tüketici hakem heyetleri gerektiğinde davanın niteliğine göre bilirkişi görevlendirebilir.  Tarafların talebi üzerine veya tüketici hakem heyeti başkanının resmi olarak atanması ile bilirkişi görevlendirilebilir.  Bilirkişi devir raporunun dosyalanmasından itibaren 15 gün içinde bilirkişi raporu hazırlanmalıdır.  Acil durumlarda bilirkişi bir defaya mahsus 15 iş günü daha talep edebilir.

Tüketici hakem kurulları ne zaman karar verir?

Tüketici hakem heyeti başvurularının ardından bir dizi inceleme süreci başlıyor.  Gerekirse taraflar dinlenir veya dosyalar incelenmek üzere bilirkişiye teslim edilir.  Tüm bu işlemler tüketici hakem heyetinin kararını etkiler.  Ortalama olarak kararın tebliği 6 ayı bulsa da bazı durumlarda bu süre 1 yılı bulabilmektedir.

Tüketici hakem heyeti çerçevesinde, uyuşmazlık taraflardan birinin rüçhan talebi ve tahkim kurulu başkanının inisiyatifiyle öncelikli gündeme alınabilir.

Tüketici hakem heyetleri kararlarının tenfizi

Tüketici hakem heyetleri, mahiyetleri ve sonuçları itibariyle bir mahkeme ve hüküm niteliği taşımaktadır.  Bu nedenle alınan kararlar, tarafları ve onları etkiliyorsa üçüncü kişileri bağlayıcı niteliktedir.  Ancak, Komite kararları her durumda tam olarak uygulanmayabilir.  Bu gibi durumlarda, İcra ve İflas Kanunu kapsamında icra takibi başlatılacak ve Kurul kararı uygulanacaktır.

Tüketici hakem heyetlerinin kararlarına nasıl itiraz edebilirim?

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a göre tüketici hakem heyetlerinin kararlarına itiraz mümkündür.  Başvuru sahiplerinden biri, kurul tarafından alınan kararların makul olmadığını düşünürse, kararın tebliğinden itibaren en geç 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne başvurmalıdır.  Başvurucunun ikamet ettiği yerde tüketici mahkemesi yoksa tüketici mahkemesi olarak asliye hukuk mahkemelerine başvurması gerekir.

Tüketici Mahkemesi'ne yapılan temyiz başvurusunda şikayetçi, 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki harçlardan muaf tutulmuştur.  Ancak, talep eden merci hukuk mahkemesi olduğundan, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki başvurularda, o yargı merciinde belirlenen miktarı aşan masraflar için avans yatırması gerekir.  2022 için ödenecek ortalama tutar ise 100 TL civarında.

Tüketici hakem kurulu kararı olmaksızın tarafların tahkim edilmesi

Tüketici hakem heyetinin taraflar arasındaki uyuşmazlığı çözmesi beklenmeden tarafların anlaşmaya varmaları halinde, bu durumu kanıtlayan bilgi ve belgelerin en kısa sürede Komisyona sunulması gerekir.  Karar gönderildikten sonra heyet tarafından açıklanacak.

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/tuketici-hakem-heyeti-basvuru-dilekcesi/

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat