İşsizlik Maaşı - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

14 Nisan 2022 Perşembe

İşsizlik Maaşı

işsizlik maaşı

Işsizlik ödeneğinin tanımı

Sigortalı işi gücü olmayanlara yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için muayyen vakit ve oranda yapılan ödemedir.

Işsize göre ödeneğine müracaat

Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün arasında en yakın işkur birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, işkur birimine şahsen gelmiş olarak veya elektronik ortamda www.Iskur.Gov.Tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

Işsize göre ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsiz değerli üyelerimizin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. Işsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki tahsil hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile müracaat yapılması imkanı bulunmamaktadır.

Işsize göre ödeneğinden yapılan kesintiler

Işsize göre ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları haricinde haciz ve başkasına devredilemez.

Işsizlik ödeneğinin ödenmesi

Işsize göre ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar neticelandırılır. Işsize göre ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. ödeme tarihini öne çekmeye çalışma ve toplumsal güvenlik bakanı yetkilidir.

Sigortalı işsizlere ödemeleri, kuruma bildirdikleri banka hesap numaraları (iban) aracılığıyla, hesap numaralarının eksik veya hatalı bildirilmesi niteliğinde ise en yakın pttbank aracılığı ile yapılmaktadır.

Sıhhat hizmetinden yararlanma

Işsize göre ödeneği alanlar genel esenlik sigortası kapsamında olup, işsizlik ödeneği ödenen günler için, ilgililer ismina sadece genel sıhhat sigortası primleri işsize göre sigortası fonundan yatırılmaktadır. ödenek alanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sıhhat sigortalısı kapsamında esenlik hizmetlerinden yararlanabilmektedir.

Işsize göre ödeneği yeniden başlatma durumu

ödenekten yararlanırken, işsize göre ödeneğinden yararlanma süresi doldurulmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yine işi olmayan kalınması halinde daha önceden hak edilen işsize göre ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılabilinir. Kalan hak sahipliğinin devamında işkur’a başyaralanan tarihten itibaren ödemeler gerçekleştirilir.

Hak kazanma şartlarını sağlamak üzere yine işi olmayan kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan zaman kadar işsizlik ödeneği ödenir.

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat