İsim Değiştirme Davası - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

14 Nisan 2022 Perşembe

İsim Değiştirme Davası

isim değiştirme davası ve dilekçesi

İsim değiştirme davasında amaç, kişilerin kendi adlarını seçmemesi ve bundan kaynaklı birtakım sorunların ortaya gelmesidir. İsim değiştirme davası açmak amacıyla bireyin taşıması lüzumen tek konu dava ehliyetine haiz olmaktır. İsim değiştirme davasının açılmasında rastgele bir dava şartının bulunmaması, her talep edenin adını değiştirebildiği manasına gelmemektedir. Burada karşımıza çıkan, tıpkı yaş revizyon davasında bulunduğu gibi hukuki faydasın zenginliği olmaktadır. 

İsim değiştirme davası açacak bireyin, adını değiştirme konusu ile ilgili bir hukuki faydası bulunuyorsa dava kabul edilecek, aksi durumda dava reddedilecektir. Haklı sebep ile anlatılmak dilenen ise örnek olarak bireyin adının nüfusa yanlı geçirilmesi, toplumda bireyi rencide edici ufak düşürücü düzeyde bir adının olması gibidir.

İsim Değiştirme Davası

İsim değiştirme davasını açmak isteyen kişi, yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine, dava dilekçesi ile müracaat ederek yargılama vakitcini başlatacaktır. Görevli ve yetki sahibi mahkeme dışında bir mahkemede dava açılacak olursa usulden reddedilecektir. Bu konua önemle ilgi edilmelidir. Asliye Hukuk Mahkemesine yasenean isim değiştirme davası dilekçesi ortamında ise bireyin kendince haklı namacıylaleri kusursuz bir şekilde yazılmış olmalıdır. Çünkü hakim taleple bağlıdır. Bunun manası ise sizin talep etmediğiniz konulara değinmeyecektir.

Yukarıda da açıklandığı üzere haklı namacıylaleriniz mahkeme doğrulusunda yerinde bulunacak olursa davanız kabul edilecektir. Fakat mahkeme gerçekleştireceği araştırma ve tetkik neticesinde, isim farklılığı talebinde belirleme edilen bireyin hukuki bir faydasının bulunmadığını belirleme ederse davayı reddedecektir. İsim değiştirme davası daha önceleri çekişmesiz yargı işi olarak kabul edilirken, yüksek mahkemenin verilen bir karar neticesinde davalı tarafın olabileceği, bunun da nüfus müdürlüğü bulunduğunu belirtmiştir. Bu karar neticesinde ise açılacak davada davalı, nüfus müdürlüğü olacaktır. Davayı bir avukat aracılığı ile açmanız, hak kayıplarının önüne geçecektir.

İsim Değiştirme Davasında İstinaf

İsim değiştirme davasında yasa yolu, davanın reddedilmesi neticesinde istinafa gidilebilmesi manasına gelmektedir. Eğer davacının aleyhine karar verilirse davacı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 345 uyarınca kararın kendine tebliğinden itibaren 2 hafta ortamında istinaf yasa yoluna başvurabilecektir. İstinafa gidildiği takdirde verilen bu aleyhte karar usuli yönden ve temel tarafından incelenecek ve nihai karar verilecektir. İstinaf mahkemesi, ulusal mahkemenin kararı yerinde bulunursa istinaf taleplerini reddeder. Yerel mahkemenin kararı yerinde bulunmaz ise de ulusal mahkemece verilen kararın kaldırılmasına hükmedilir.

Soyad Değiştirebilmek Mümkün Müdür?

Soyad nasıl değiştirilir sorusunun yanıtı da kısmi olarak isim nasıl değiştirilir sorusu ile aynıdır. Şöyle ki; soyadı değiştirmek isteyen bireyin karşılaması lüzumen birtakım şartlar bulunmaktadır.  Bu şartlardan en muhimi ise haklı namacıyla ve hukuki faydasın zenginliğidır. Aynı isim değiştirme davasında bulunduğu gibi soyadın değiştirilmesi amacıyla bireyin haklı sebebi, somut olaya göre değişebilmektedir. (Davanın doğru mahkemede ve doğru yerde açılması gibi.) Soyadı değiştirmek amacıyla dava açmak isteyen kişi, soyadı değiştirme dilekçesini yaşadığı yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine sunmalıdır. Bu sayede yargılama başlamış olacaktır.

Dava Açmadan İsim Değiştirme İmkanı Var Mıdır?

Dava açmadan isim değiştirme durumları sınırlı sayıda olmaktadır. E Devletten isim değiştirme durumları, 5490 saseneı Kanun geçici madde 11’de planlama altına alınmıştır. İşbu geçici madde uyarınca 06/12/2019 tarihinden itibaren saseneı konuların arlığı durumunda, 3 sene ortamında dava açmadan sadece nüfus müdürlüğüne yazılı olarak müracaat ederek isim değiştirmek olası olacaktır. 

İsim Değiştirme Dilekçesi Örneği

İsim değiştirme dilekçesi örneği içerisine eklenmesi ve dilekçe örneği doldurulurken ilgi edilmesi lüzumen birtakım konular bulunmaktadır. İsim değiştirme davası, fazlası bireyin talep ettiği bir nüfus kaydı revizyon davası türüdür. Kural olarak nüfus kaydı revizyon işlemi, bireyin isim değiştirme dilekçesini yaşadığı yerde belirleme edilen Asliye Hukuk Mahkemesi’ne sunması ile başlamış olacaktır. Fakat birtakım durumlarda dava açmaya lüzum kalmadan, sadece nüfus müdürlüğüne başvurmak amacıyla de isim farklılığı olası olmaktadır.

Dava açmadan isim değiştirme uygulaması, son senelerde teknolojinin de gelişmesiyle e devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E-devletten isim değiştirme de tıpkı nüfus müdürlüğüne isim farklılığı amacıyla başvurmakla aynı neticesi doğurmaktadır. Nüfus müdürlüğüne müracaat durumunda çok süratli bir şekilde farklılık olasıdür. İsim farklılığı davası ne kadar vakitr sorusunun yanıtı net olmamakla beraber 2-4 ay arasında farklılık göstermektedir. Mahkemenin iş yükü ve yargılamanın sıhhatli ilerlemesi gibi faktörlere bağlı olarak bu vakit kısalıp azalabilmektedir.

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/isim-degistirme-davasi-ve-dilekcesi/

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat