Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

14 Nisan 2022 Perşembe

Ruhsatsız Silah Bulundurma Suçu

Ruhsatsız silah suçu

Ruhsatsız silah suçu, programda sıkça karşılaşılan bir suçtur. Ruhsatsız silah taşımanın yanısıra bireylerin; bıçak, kesici ve delici aletler, mermi vb. şeyleri de taşımaları yasaklanmıştır. Bu ve aynısı silah kabul edilen materyallerin taşınması ve ticareti yasa kapsamında yasaklanmış olup, uymayanlara cezai yaptırımlar düzenlenmiştir. Ruhsatsız silah suçunun oluşumu bakımından ise rastgele bir zararın ortaya gelmesi beklenmez. Suç, bir tehlike suçu olmasından sadece ruhsatsız silahın bulundurulması ya da taşınması suçun oluşmasın bakımından yeterli olmaktadır.

Ruhsatsız silah suçunun hukuki karşılığı, 6136 saseneı yasaa muhalefet suçu olmakla birlikte, ruhsatsız silah alınması, taşınması ya da bulundurulması bu kapsamda değerlendirilecektir.

Ruhsatsız Silah Bulundurma Cezası

Ruhsatsız silah suçu, bireysel silahlanmanın ve bunun sonuçsinde ortaya gelebilecek olumsuzlukların önüne geçmek adına özel bir yasa ile planlama altına alınmış suç tipidir. 6136 saseneı yasa ile planlama altına alınan bu suç tipinde; otomatik silah, uzun namlulu silah, kısa namlulu silah, tabanca ve av tüfekleri gibi suça alet olabilecek her türlü silahı ruhsatsız şekilde taşımak yasaklanmıştır.

Ateşli silah taşıyan şahıs, silaha ait taşıma ruhsatını kesinlikle yanısıra bulundurmalıdır. Taşıma ruhsatı bulunmadan ateşli silah taşıyan şahıs, ruhsatsız silah suçunu geçmiş saseneacak ve ile ilgili cezai yaptırım uygulanacaktır. Aynı şekilde şahıs, ruhsata sahip fakat ruhsatın meşru zamanı geçmesine karşın ateşli silah taşımaya devam ediyorsa da ruhsatsız silah suçunu geçmiş olacaktır. Silah taşıma ruhsatını düzenleyen yasa uyarınca ruhsatın geçerlilik zamanı 5 senedır. Her 5 senede bir silah taşıma ruhsatının yenilenmesi gerekmektedir. Aksi durumda biraz evvelce bildirdiğimiz üzere ruhsatsız silah suçu oluşacaktır. Suçun faili olarak en az cezayı almak için uzman bir ceza avukatından destek almalısınız.

Evde Ruhsatsız Silah Bulundurmak

Evde ruhsatız silah bulundurmak da tıpkı taşımak gibi cezai yaptırıma tabi olan bir suçtur. Ev, iş yeri ve vasıta ortamında ruhsatsız silah sahip olan şahıslar TCK kapsamında yargılanacaklar ve bir müeyyide ile karşı karşıya kalacaklardır. Bulundurma suçu kapsamında belirleme edilecek cezanın miktarı, somut olaya ve silahın çeşidine göre farklılık gösterecektir. Mesela hırsızlık suçu tehlikesi karşısında mecburi olarak evinde silah sahip olan şahıs ile ilgili verilebilecek cezada indirime gidilebilmektedir. 

Ruhsatsız Silah Suçunda Görevli Mahkeme

Ruhsatsız silah suçuna bakmakla görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir. Burada görevli mahkeme belirlenirken verilebilecek cezanın alt limiti temel alınır. Alt limiti 10 seneden çok olan suçlarda görevli mahkeme ağır ceza mahkemesiyken 10 seneden az suçlarda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir. Ruhsatsız silah suçu bağlamında şahsa verilebilecek en üst ceza 8 sene olmasından, görevli mahkeme asliye ceza mahkemesi olacaktır.

Suça bakmakla yetki sahibi mahkeme ise suçun işlendiği yerdeki mahkeme olacaktır. Mesela şahıs suçu Ankara’da işlediyse Ankara asliye ceza mahkemeleri yetki sahibi mahkeme olacaktır. Fakat şunu da belirtmek lazım olur ki ruhsatsız silah, diğer bir suçun icrasında kullanılacak olursa, örnek olarak ruhsatsız silah ile kasten öldürme suçu gerçekleştirilirse, fikri içtima hükümleri program kısmı bulacak ve fail üstünde sadece kasten adam öldürme suçundan dolayı hüküm kurulacaktır. Bu yönden görevli mahkeme Ağır ceza mahkemesi olacaktır.

Adli Para Cezasına Çevirme, Erteleme ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması

Adli para cezası işleyişi bakımından, suça karşılık bir paranın ödenmesi şeklindeki yaptırım türüdür. Bazı hallerde hapis cezası ile birlikte hükmedileceği gibi tek başına da hükmedilebilmektedir. 6136 saseneı yasaa muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu nedeniyle verilebilecek cezalar adli para cezasına çevrilemez. Bunun nedeni ise; hapis cezaları seçimlik olarak düzenlenmiştir. Diğer bir anlatımla para cezası ile birlikte verileceği gibi sadece hapis cezası olarakta hükmedilebilir. Hakim hapis cezasına hükmettikten sonra bu cezayı para cezasına çeviremez. Böyle bir yetki yasa doğrulusunda kendine tanınmamıştır.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) sanık aleyhine verdiği cezanın belirli bir kontrol zamanı ortamında bir sonuç doğurmaması manasına gelmektedir. İleriye dönük olarak kontrol zamanı ortamında sanık, rastgele bir suç teşkil eden eylemde bulunmaz ise ile ilgili HAGB’na hükmolunan suçtan dolayı cezai yaptırımla karşılaşmayacaktır. Fakat rastgele bir suça karışacak olursak hem ilk suçtan hem de karıştığı ileri suçtan ceza alacaktır. 6136 saseneı yasaa muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu nedeniyle verilebilecek cezalar yönünden hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilmektedir.

Ceza yargılaması içindeki bir alternatif yaptırım olan ceza ertelemesi, mahkemece verdiği cezanın infazının, cezaevinde gerçekleşmemesi manasına gelmektedir. Belirli şartların oluşması ile 6136 saseneı yasaa muhalefet suçu diğer bir adıyla ruhsatsız silah suçu nedeniyle verilebilecek cezalar ile ilgili ceza ertelemesine hükmolunacaktır.

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/ruhsatsiz-silah-sucu-cezasi/

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat