Emlak Vergisi İade Talebi - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

14 Nisan 2022 Perşembe

Emlak Vergisi İade Talebi

emlak vergisi iade talebi


Emlak vergisi iadesi amacıyla Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) doğrulusunda emsal teşkil edecek bir karar yayınlandı. Karara göre bir evi olan şahıslar, durumu hazırda elde ettikleri emlak vergisi muafiyeti haklarını geriye dönük olarak kullanabilecekler. Geriye dönük kullanım 5 senelik zamanı kapsayacak. Diğer bir anlatımla 4 sene evvelce ev almış ve vergiden muaf olduğunu bilmeyen şahıslar, emlak vergisi iadesi isteği dilekçesi ile başvurması durumunda ödedikleri emlak vergisini iade alabilecekler.

Ombudsmanlık doğrulusunda hükmün kurulan işbu emsal karar kapsamında belediyelere emlak vergisi muafiyeti hakları bulunması rağmen, haberleri olmadığı amacıyla ödeme yapan bireylerin ödedikleri emlak vergisinin iadesinin yolu açıldı.

Kimler Emlak Vergisinden Muaftır?

Bir taşınmaz sahibi olmak isteyen bireylerin sık sık sorduğu soru “Kimler emlak vergisinden muaftır?” olmaktadır. Bunun başlıca nedeni ise son senelarda, taşınmaz vergilerine getirilen düzenlemeler olmaktadır. Emlak vergisi ödemekle yükümlü şahıslar, Vergi Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Buna göre üzerin; konut, arsa, iş yeri ya da arazi gibi taşınmazların tapu kaydı tespit edilen şahıslar her sene alınan emlak vergisini ödemekle mükelleftir. Emlak vergisinin ödemesi, bireylerin sahip oldukları taşınmazın pazar rayiç bedeli üzerinden taşınmazın olduğu belediyeye 1 senede 2 taksit şeklinde yapılacaktır.

Emlak Vergisi Muafiyetinden Nasıl Faydalanılır?

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyen konut sahipleri yukarıdaki başlıkta belirtiler şartları kusursuz yerine getirdiği takdirde, taşınmazın olduğu belediyeye yazılı bir müracaatte bulunarak emlak vergisi muafiyetinden yararlanabileceklerdir.

Emlak Vergisi İade Dilekçesi Örneği 2022

Açıklandığı üzere, işlemiş dönemlerde emlak vergisi muafiyetinden yararlanmayan ve lüzumlu şartları karşılayan taşınmaz sahiplerinin geriye dönük olarak ödedikleri tutarları iade alması amacıyla belediyeye başvurması gerekmekteydi. Belediyeye yapılacak müracaat yazılı bir şekilde olmalı ve vergi iade müracaatsunda bulunacak taşınmaz sahiplerinin emlak vergisi iadesi dilekçesine gereksinimi bulunmaktadır. Sizle amacıyla hazırladığımız emlak vergisi iadesi dilekçesini uyarlayarak, vergi iadesi isteğinde bulunabilirsiniz. Ancak tavsiyemiz, alanında uzman bir gayrimenkul avukatından destek almanız yönündedir.

Emlak Vergisi İade Davası

Emlak vergisi iadesi davası, işlemişe yönelik emlak vergisi iadesi isteğinde tespit edilen ve belediye doğrulusunda isteği reddedilen bir taşınmaz sahiplerinin, bu taleplerini yargı yoluna taşımasını ifade etmektedir. Emlak vergisi iadesi davası nasıl açılır? sorusunun cevabı ise; bazı şartların gerçekleşmesine bağlıdır. Usulüne ideal tam ve kusursuz bir şekilde taşınmazın olduğu belediyeye yazılı müracaat gerçekleştirdikten sonra belediyenin alakalı birimi doğrulusunda cevap verilmesi amacıyla 60 günlük vakit başlayacaktır. 60 gün ortamında taşınmaz sahibinin isteği tarafında bir revizyon yapılmaz ve dilekçeye cevap verilmez ise Belediye Başkanlığı’na şikayet yolu ile yine müracaatlacaktır. Belediye başkanlığına oluşturulan şikayet amacıyla yinedan 60 günlük cevap zamanı başlayacaktır.

Belediye başkanlığına oluşturulan şikayet neticesinde olumsuz cevap alınması ya da 60 günlük dilekçeye cevap zamanı ortamında bir cevap alınmaması durumunda, 30 gün ortamında vergi mahkemesinde Emlak vergisi iadesi davası açılabilecektir. Unutmamak lazım olur ki bütün bu aşamalar kusursuz yerine getirilmelidir. Aksi durumda açacağınız daha usulden reddedilecektir. Ret ardından bütün dava masrafları ile vekalet ücretini ödemek mecburiyetinde kalacaksınız. Bu aşamada bölümünde eksper bir Vergi Avukatından destek almanız, hak kayıplarının önüne geçecektir.

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/emlak-vergisi-iadesi-davasi-ve-dilekcesi/

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat