Tahliye Taahhütnamesi - Hukuki Danışmanlık
Son Yazılar
Yükleniyor...

14 Nisan 2022 Perşembe

Tahliye Taahhütnamesi

tahliye taahhütnamesi örneği


Tahliye taahhütnamesi, kira sözleşme imzalandıktan ve kiraya husus kiralananın kendine teslim edildikten sonra, kiracının kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği sözleşmeye verdiği isimdir. Tahliye taahhütnamesine karşın kiracı, kiraya verdiğii boşaltmazsa; kiraya veren, tahliyenin taahhüt edildiği tarihten başlayarak bir ay içersinde icraya başvurmak ya da dava açmak amacıyla kiralananın tahliyesini (boşaltılmasını) sağlayabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir

Tahliye taahhütnamesi TBK’nun 352. maddesinin 1. fıkrasında “boşaltmayı yazılı olarak üstlenme ” olarak nitelendirilmiş olup işbu yasa maddesinde “Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içersinde ilamsız icra takibi başlatmak ya da dava açmak amacıyla sona erdirebilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Tahliye taahhütnamesiyle tahliye, kiracıdan kaynaklanan sebeple sona erme durumu olmakla beraber sadece Konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde program kısmı bulacaktır. Zira kirkısmın husust ya da işyeri olmaması durumunde durumu doğrultularca akdedilen durumu hazırda tahliye taahhüdü mevcutsa; TBK madde 352’de öngörülen dava yolunun uygulanması mümkün olmayacaktır.

Tahliye Taahhütnamesinin Geçersizliği

Tahliye taahhütnamesinin kirkısmın tesliminden evvelce düzenlenmesi onun geçersizliğine sebep olacağından bahsetmiştik. Kiralananın tesliminden evvelce oluşturulan ve alakalı tarih kısımlarının boş bırakıldığı taahhütnamenin iptal edilebilmesi ayrı bir iptal davası ile mümkündür.

Kiracının kiralananın teslim edilmesinden evvelce kendisinden tarih kısımları boş olacak şekilde imzalı tahliye taahhüdünü kiraya verene teslim ettiğini ve söz hususu taahhütnamenin sonradan tamamlandığını iddia etmesi durumunde kiracının bu itirazının yazılı olarak ispatlaması gerekir. Kiracının getirebileceği yazılı ispat ise iptal davası sonucunda verdiği hüküm ile mümkündür. Kiracının TBK 39.maddesi gereği yazılı taahhüdü iradesinin sakatlanması sonucunda yapıldığı gerekçesiyle hükümsüzlüğünü ispatlayabilmesi amacıyla 1 sene ortamında iptal davası açması gerekmektedir.

Tahliye Davalarında Dava Açma Süresi

Kiraya verenin hak kayıbına uğramaması amacıyla, tahliye taahhütnamesinde belirti edilen tahliye tarihinden itibaren 1 ay ortamında İİK madde 272 uyarınca tahliye talepli olarak (Örnek-14 Takip) icra takibi yada Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye talepli dava açılması gerekir. Örnek vermek gerekirse; tahliye taahhütnamesinde kirkısmın bugün tarihi olan 05.04.2022 tarihinde boşaltılacağı belirtilmişse ve kiralanan kiracı doğrulusunda tahliye edilmemişse, kiraya verenin 06.04.2022-06.05.2022 tarihleri arasında tahliye davası açması gerekmektedir.

Tahliye Davalarında Yetki sahibi Mahkeme

Tahliye davalarında yetki sahibi mahkeme taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Fakat tahliye davası taşınmazın aynına dair olmaması sebebiyle yetkinin net olmadığı kabul edilmektedir. Bu sebeple de tahliye davasının davalının (kiracının) yerleşim yeri ya da sözleşmenin ifa edileceği yerde açılabilmesi mümkündür. Fakat dava süreci başlatılmadan evvelce bölümünde eksper bir gayrimenkul avukatından destek alınması, yaşanması mümkün hak kayıplarının önüne geçecektir. Hak kaybına uğramamak için alanında uzman bir avukattan destek almanız gerekmektedir.

Noterde Düzenlenen Tahliye Taahhütnamesi

Yukarıda da bahsetmiş bulunduğumuz gibi, tahliye taahhüdünün yazılı olması bir geçerlilik koşulu olup bu taahhüdün Noter huzurunda düzenlenmesi ya da onaylanması şeklinde gerçekleştirilebilmesi mümkündür. İşbu tahliye taahhütnamesinin noter doğrulusunda düzenlemesi durumunde kiracı imzanın kendine ait olmadığı na dair itirazda (imza inkarında) bulunamaz. Fakat bu durumun da bir istinası bulunmaktadır.

Kiracı HMK madde 208/4 uyarınca ayrı bir dava açarak Resmi senette yer alan imzanın kendine ait olmadığını mahkemeden alacağı sahtelik kararı ile ispat edebilir. Bu halde kiracının noter onaylı taahhüdü düzenleyen Noteri, ayrı açacak bulunduğu davada doğrultu olarak göstermek durumundedır.

Kaynak: https://www.hukukidurum.com/tahliye-taahhutnamesi-nasil-yapilir/

Paylaş

Yorum Yap

Bildirimler
Alanında uzman avukatlardan hukuki destek almak için bizimle iletişime geçin.
Kapat